Направи си сам - обици листенца

Модели, схеми, инструкции, плетки, полезни съвети и всякакви изненади...

Направи си сам - обици листенца

Мнениеот Irina » 06 Ное 2010 23:58

Тези листенца от мъниста-зрънца изплетени с плетка пейот са много лесни и позволяват безброй вариации и модификации. Наричат ги руски листенца, не зная защо, сигурно първоизточника на модела е руски. Инструкциите са за обици, но можете да ги използвате и за много други неща - медальончета, гердани, брошки, да ги изпълните в различни цветове, както и да ги декорирате с различни елементи. Ето как се правят:
1. Необходими материали:
Аз използвам два цвята мъниста Тохо р-р 11 - сапфир и светъл сапфир, и двата със сребърен кант. Използвах разфасовките от 10 гр. на Marabu.bg, по мое мнение за обиците отиде по около 1/3 от всяко пакетче, но не съм 100% сигурна понеже преди това правих и други неща :oops:
Двата цвята са близки и за съжаление на някои снимки малко трудно се различават :oops: за което моля да ме извините. Просто този модел ми се върти в главата от няколко дни и не ми дава мира :mrgreen: Можете да използвате само 1 цвят, както и повече от 2 - по ваш избор. Конеца ми е Уайлдфайър, черен, 0.15 мм, игла р-р 10. Останалите аксесоари варират за различните модели.
Изображение
2. Ииииии.... Старт:
Необходим е около 1 метър от конеца. Отрежете от шпулата, вденете в иглата и нанижете 4 мъниста. Ако използвате два цвята, както направих аз нанижете мънистата в следния ред: цвят А, цвят Б, цвят Б, цвят А (сн. 1). При мен А е тъмно, а Б светло синьо. Четирите мъниста трябва да разположите някъде около средата на дължината на конеца (плетката се започва от средата - върха на листото). След това прокарайте иглата през последното нанизано мънисто (сн. 2). Получава се нещо като малко пръстенче. Тъй като последното мънисто е цвят А, нанижете на единия от краищата на конеца - няма значение кой - 12 мъниста в следния ред - Б-А-Б-А-Б-А-Б-А-Б-А-Б-А (сн. 3).
Изображение
3. Сега преместете иглата на другия конец (не този, на който нанизахме мънистата). нанижете на иглата едно мънисто от цвят А и я прекарайте през първото мънисто от същия цвят от току-що нанизаните 12.
Изображение
4. Тъй като обиците се започват от средата, първо изплитаме едната половина - тази в цвят А и после другата. Повторете същото действие - нанижете на иглата мънисто от цвят А и прекарайте иглата през следващото мънисто от цвят А. Мънистата от цвят А се нареждат 1 над друго, а тези от цвят Б се "изместват" от другата страна. Когато повторите действието за всички мъниста от цвят А се получава нещо като стълбичка:
Изображение
5. Когато стигнете до края, нанижете три нови мъниста от цвят А и ги спуснете по конеца до останалите. Сега промушете иглата обратно през това мънисто, което е най-близо до старите мъниста и издърпайте за да затегнете.
Изображение
6. Сега тръгваме по обратния път, за да направим следващия ред. Вече забелязахте стъпаловидната форма на плетката. Нанижете едно мънисто (цвят А) и промушете иглата през първото стърчащо мънисто от същия цвят. Повторете това действие и "слезте" по стълбичката до предпоследното мънисто. След като добавите едно мънисто и промушите иглата и през него, остава последното, което ще оставим свободно за да се върнем нагоре по плетката. Нанижете две мъниста и вместо да промушите иглата през последното мънисто от реда я промушете обратно през по-горното - това, което добавихте току-що, при предпоследното мънисто от реда.
Изображение
7. Продължавате по същия начин - добавяте мънисто и промушвате през стърчащото мънисто от реда. Когато минете през последното, нанизвате три мъниста и връщате иглата през това от тях, което е най-близо до старите мъниста, досущ като на предния ред. Продължавате да добавяте и промушвате в обратната посока, като отново като стигнете до последното мънисто го оставяте "свободно", нанизвате две мъниста и се връщате обратно през горното. Получава се нещо такова:
Изображение
8. Продължавате в същия дух, мисля, че ще се ориентирате кога сте готови - плетката добива форма на ромб, а "стърчащите" мъниста в горния и край (там, където добаваме три) стават 7 на брой - вижте на къде сочи иглата на снимката:
Изображение
9. За да завършим плетката, вместо да добавим 3 мъниста, нанизваме само едно и промушваме иглата през съседното.
Изображение
10. Прокарайте конеца през няколко мъниста надолу в плетката, за да е по-здрава:
Изображение
11. Изведете конеца около ръба на плетката, омотайте конеца веднъж около иглата за да оформите възелче, точно както при шиене. Можете да повторите още веднъж и да отрежете конеца:
Изображение
12. Вденете иглата в другия конец и започнете изплитането на половинката от листенцето в цвят Б по същия начин - нанизвате мънисто и преминавате през първото мънисто от същия цвят:
Изображение
13. Завършената плетка прилича на латинската буква V. Можете да свържете двата свободни края с конец или да изполвате тел/халкичка за да оформите обемното листенце.
Изображение
14. За обеците промушвам халкичка през двете най-крайни мъниста, същата халкичка ще използвам за да окача талисманчетата и щифтовете:
Изображение
15. Иииии... Готово :)
Изображение
Ето тук са и готовите обички:
http://forum.marabu.bg/gallery/image_page.php?album_id=8&image_id=186
При сините използвам преливащи цветове...
http://forum.marabu.bg/gallery/image_page.php?album_id=8&image_id=176
...А при черните контрастни.
И въобще - вариациите са безброй и зависят само от фантазията ви!
За допълнителна справка, прилагам линк към инструкциите, които ползвах аз:
http://beadwork.about.com/od/otherbeadedjewelry/ss/Peyote_Stitched_Russian_Leaves.htm
И още инфо за плетката:
http://www.marabu.bg/page.php?PageID=85
Освен това, понеже за пръв път правя толкова подробни инструкции, че и със снимки (мъкааа :mrgreen: ) искам да помоля всички, които се наемат да пробват да ми ударят едно рамо - пишете какво разбрахте, какво не разбрахте, кое ви хареса, кое не ви хареса, забележки, идеи, предложения, градивна критика (имайте милост! ;) ) ииии, искам да видя и вашите опити Н-Е-П-Р-Е-М-Е-Н-Н-О ;) :mrgreen:
Успех на всички!
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Re: Направи си сам - обици листенца

Мнениеот Irina » 07 Ное 2010 00:17

И една лесна модификация на плетката - в стъпка пет и стъпка шест:
Ст. 5: Когато добавяте три мъниста, за да завършите реда и да смените посоката надолу, вместо да нанижете три мъниста в цвят А опитайте с мъниста А-Б-А.
Ст. 6: Когато добавяте две мъниста за да завършите реда и да смените посоката нагоре, вместо две мъниста в цвят А опитайте с мъниста Б-А.
По този начин ще оформите контрастен кант на плетката. За другата страна можете да оформите кант по аналогичен начин, или да оставите без.
Освен това, можете да използвате различен размер мъниста за кантовете.
Забележка: Ако искате да направите контрастен кант на едноцветни обици, трябва предварително да се погрижите за връхчето на листенцата - нанижете първите четири мъниста (тези, с които започвате плетката) в ред А-Б-А-А или А-Б-Б-Б.
Вариациите са безброй - ще се радвам, ако споделите и вашите идеи!
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Re: Направи си сам - обици листенца

Мнениеот I_G » 20 Мар 2011 10:48

Иринка, направих несполучлив опит за листенцата . Като го гледам, съм бъркала най-много при слагането на 2те мъниста... И не знам защо, но като го вързах горе, не заприлича на твоите листенца. Ще ми кажеш ли грешките и дали може да се коригират без да разплитам цялото листенце :oops:
п.п. използвах нишка нимо
I_G
 
Мнения: 9
Снимки: 3
Регистриран на: 19 Фев 2011 22:27

Re: Направи си сам - обици листенца

Мнениеот Irina » 20 Мар 2011 17:20

При стъпка 6 (обяснението е малко завъртяно, знам :oops: ) си добавила двете мъниста на грешното място - първо си добавила още едно мънисто и си промушила иглата през най-последното мънисто от реда, а след това си добавила двете декоративни мъниста и си обърнала посоката.
Ето близък план:
Изображение
Огледай я внимателно - ти като си стигнала до това място си добавила още едно мънисто и си минала и през едно от мънистата в кръгчето, а те трябва да останат свободни. Така ти е на всеки ред - най последното мънисто (в случая е трите мъниста, с които започва плетката, при следващия ред се пада да е едно от същите тези две мъниста, които добавяш накрая).
За съжаление трябва наново - няма да можеш да го оправиш по друг начин.
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Re: Направи си сам - обици листенца

Мнениеот I_G » 25 Мар 2011 12:41

Ем...разплетох го, за този уъркшоп няма да успея да донеса нови, но за следващия обещавам :)
I_G
 
Мнения: 9
Снимки: 3
Регистриран на: 19 Фев 2011 22:27

Re: Направи си сам - обици листенца

Мнениеот siska » 15 Авг 2011 23:25

Обиците са страхотни! Благодаря много за подробното описание и снимките. Ще се опитам да ги направя ... ако се получат ще кача снимки :)
siska
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Авг 2011 23:13

Re: Направи си сам - обици листенца

Мнениеот l.petrova » 16 Окт 2011 20:50

Obicite sa strahotni,opitah se i az da napravq nqkvo podobie ;)
pusnete oshte modeli s obqsne kak se pravqt
314467_284492704909373_100000459386035_1017293_2040955607_n.jpg
eto kakvo se poluchi
314467_284492704909373_100000459386035_1017293_2040955607_n.jpg (102.43 KiB) Прегледано 13754 пъти
l.petrova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Окт 2011 20:42

Re: Направи си сам - обици листенца

Мнениеот Irina » 17 Окт 2011 09:29

Ами чудесно са ти се получили :)) И много се радвам, че ти харесват :D А скоро ще пуснем и нови модели, да :)
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22


Назад към Уъркшоп Марабу

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron