1. Необходими материали:
Аз използвам два цвята мъниста Тохо р-р 11 - сапфир и светъл сапфир, и двата със сребърен кант. Използвах разфасовките от 10 гр. на Marabu.bg, по мое мнение за обиците отиде по около 1/3 от всяко пакетче, но не съм 100% сигурна понеже преди това правих и други неща

Двата цвята са близки и за съжаление на някои снимки малко трудно се различават

2. Ииииии.... Старт:
Необходим е около 1 метър от конеца. Отрежете от шпулата, вденете в иглата и нанижете 4 мъниста. Ако използвате два цвята, както направих аз нанижете мънистата в следния ред: цвят А, цвят Б, цвят Б, цвят А (сн. 1). При мен А е тъмно, а Б светло синьо. Четирите мъниста трябва да разположите някъде около средата на дължината на конеца (плетката се започва от средата - върха на листото). След това прокарайте иглата през последното нанизано мънисто (сн. 2). Получава се нещо като малко пръстенче. Тъй като последното мънисто е цвят А, нанижете на единия от краищата на конеца - няма значение кой - 12 мъниста в следния ред - Б-А-Б-А-Б-А-Б-А-Б-А-Б-А (сн. 3).
3. Сега преместете иглата на другия конец (не този, на който нанизахме мънистата). нанижете на иглата едно мънисто от цвят А и я прекарайте през първото мънисто от същия цвят от току-що нанизаните 12.

4. Тъй като обиците се започват от средата, първо изплитаме едната половина - тази в цвят А и после другата. Повторете същото действие - нанижете на иглата мънисто от цвят А и прекарайте иглата през следващото мънисто от цвят А. Мънистата от цвят А се нареждат 1 над друго, а тези от цвят Б се "изместват" от другата страна. Когато повторите действието за всички мъниста от цвят А се получава нещо като стълбичка:
5. Когато стигнете до края, нанижете три нови мъниста от цвят А и ги спуснете по конеца до останалите. Сега промушете иглата обратно през това мънисто, което е най-близо до старите мъниста и издърпайте за да затегнете.

6. Сега тръгваме по обратния път, за да направим следващия ред. Вече забелязахте стъпаловидната форма на плетката. Нанижете едно мънисто (цвят А) и промушете иглата през първото стърчащо мънисто от същия цвят. Повторете това действие и "слезте" по стълбичката до предпоследното мънисто. След като добавите едно мънисто и промушите иглата и през него, остава последното, което ще оставим свободно за да се върнем нагоре по плетката. Нанижете две мъниста и вместо да промушите иглата през последното мънисто от реда я промушете обратно през по-горното - това, което добавихте току-що, при предпоследното мънисто от реда.

7. Продължавате по същия начин - добавяте мънисто и промушвате през стърчащото мънисто от реда. Когато минете през последното, нанизвате три мъниста и връщате иглата през това от тях, което е най-близо до старите мъниста, досущ като на предния ред. Продължавате да добавяте и промушвате в обратната посока, като отново като стигнете до последното мънисто го оставяте "свободно", нанизвате две мъниста и се връщате обратно през горното. Получава се нещо такова:

8. Продължавате в същия дух, мисля, че ще се ориентирате кога сте готови - плетката добива форма на ромб, а "стърчащите" мъниста в горния и край (там, където добаваме три) стават 7 на брой - вижте на къде сочи иглата на снимката:

9. За да завършим плетката, вместо да добавим 3 мъниста, нанизваме само едно и промушваме иглата през съседното.

10. Прокарайте конеца през няколко мъниста надолу в плетката, за да е по-здрава:

11. Изведете конеца около ръба на плетката, омотайте конеца веднъж около иглата за да оформите възелче, точно както при шиене. Можете да повторите още веднъж и да отрежете конеца:

12. Вденете иглата в другия конец и започнете изплитането на половинката от листенцето в цвят Б по същия начин - нанизвате мънисто и преминавате през първото мънисто от същия цвят:

13. Завършената плетка прилича на латинската буква V. Можете да свържете двата свободни края с конец или да изполвате тел/халкичка за да оформите обемното листенце.

14. За обеците промушвам халкичка през двете най-крайни мъниста, същата халкичка ще използвам за да окача талисманчетата и щифтовете:

15. Иииии... Готово

Ето тук са и готовите обички:
http://forum.marabu.bg/gallery/image_page.php?album_id=8&image_id=186
При сините използвам преливащи цветове...
http://forum.marabu.bg/gallery/image_page.php?album_id=8&image_id=176
...А при черните контрастни.
И въобще - вариациите са безброй и зависят само от фантазията ви!
За допълнителна справка, прилагам линк към инструкциите, които ползвах аз:
http://beadwork.about.com/od/otherbeadedjewelry/ss/Peyote_Stitched_Russian_Leaves.htm
И още инфо за плетката:
http://www.marabu.bg/page.php?PageID=85
Освен това, понеже за пръв път правя толкова подробни инструкции, че и със снимки (мъкааа

Успех на всички!