Направи си сам - Калинка-Малинка

Модели, схеми, инструкции, плетки, полезни съвети и всякакви изненади...

Направи си сам - Калинка-Малинка

Мнениеот Irina » 03 Яну 2011 20:35

Реших да използвам това лесно детско медальонче, за да ви покажа как да разчитате, следвате и сами да направите схеми за плетене - в случая за плетка пейот.
Ето това е схемата, която ще използваме, калинка на зелен фон (използвах остатъци ;))
Изображение
За да се ориентирате в мащаба - използвах Тохо р-р 11 (перидот и сиам със сребърен кант и искрящо черно) и медальончето е с р-р около 2х2 см. Конецът е Уайлдфайър, черен.
На схемата съм номерирала мънистата в реда на нанизване/заплитане. Плетката е пейот (плоска), но няма да я обяснявам в големи подробности, тъй като я има тук:
http://www.marabu.bg/page.php?PageID=86
1. И така, за да започнете плетката, трябва да нанижете на конеца мънистата за първите два реда - номера от 1 до 14. Оставете по-дълга "опашка" - нанижете мънистата някъде до средата на конеца - защото ще използвате "опашката" за да иплетете буквената част.
Изображение
Ако се вгледате в схемата, ще видите, че от едната страна мънистата са номерирани с числа, а от другата - с букви. Това е така, защото съм избрала вариант да започна да плета някъде около средата на медальона - където броя на мънистата в един ред е най-голям. Това се налага поради шестоъгълната форма на медальончето и защото по принцип "свиването" на плетката е по-удобно и практично от "разширяването" и. Ако правите схема за квадратно или правоъгълно изделие, няма нужда да започвате в средата.
2. Нанижете следващото мънисто - 15 - на иглата и промушете обратно през предпоследното мънисто (#13). Така започвате третия ред и намествате мънистата от първите два.
Изображение
3. Нанижете мънисто # 16 и промушете иглата обратно през 1 мънисто, т.е през #11
Изображение
4. Продължавате в същия дух - добавяте мънисто и минавате през съответното мънисто от вече нанизаните. Когато стигнете до ръба, промушвайте само иглата с конеца през най-крайните (горе и долу) мъниста на всеки ред за да намалите броя на мънистата в реда и да оформите страничните върхове на шестоъгълника. За да завършите, направете примка около последното мънисто, вържете възелче и промушете конеца през няколко последователни мъниста в реда. Отново направете примка и възелче и промушете през 2-3 мъниста преди да отрежете конеца.
Изображение
5. След като изплетете числовата половина ;), можете да се прехвърлите към азбучната - вденете иглата в опашката на конеца и промушете през мънисто 2. Добавете мънисто А и промушете през мънисто #4.
Изображение
6. Продължавате да добавяте мъниста на същия принцип и завършвате с намаляване на мънистата и няколко последователни възелчета както при първата половина. Ето го и резултата:
Изображение
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Re: Направи си сам - Калинка-Малинка

Мнениеот Irina » 03 Яну 2011 20:41

След като вече знаете как да разчитате схемите и да ги следвате при плетенето, ето как лесно можете да направите своя собствена схема. За целта принтирайте или пречертайте празната схема от прикачения файл и нанесете върху нея дизайна си с цветни моливи/флумастри. Изберете от къде ще започнете плетката и нанесете номерата. Използвайте схемата с калинката за да се ориентирате в номерирането.
Прикачени файлове

[Разширението pdf беше деактивирано]

Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22


Назад към Уъркшоп Марабу

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron