Направи си сам - Мъниста от мъниста

Направи си сам - Мъниста от мъниста

Мнениеот Irina » 15 Ное 2010 01:18

Има много начини да изработим декоративни мъниста от други, по-малки по размер мъниста. Те са чудесни за акцент или фокусна точка на по-едрите бижута, или самостоятелни елементи за по-малките такива. Техниките за изработка са много и различни, надявам се заедно да съберем най-голямата колекция мъниста от мъниста! :D
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Направи си сам - Лесни мъниста от мъниста

Мнениеот Irina » 15 Ное 2010 01:42

Това е основния и най-лесен начин за изработка на мъниста от други мъниста. Необходими са по-големички прозрачни акрилни мъниста за основата (може и дървени - важното е материала да е лек и самите мъниста да не са особено скъпи) и мъниста-зрънца от по-малките размери (11 или 15). Моите са Тохо р-р 11, черен диамант със златен кант. Можете да използвате и повече от един цвят. Необходими са също така конец и игла.
1. Завържете някакво по-голямо мънисто (синята стъпчица на снимките) на свободния край на конеца. То ще спира мънистата да не се разпилеят. Нанижете акрилното мънисто, а след него и мънистата-зрънца. Броят им зависи от размера на акрилното мънисто. Трябва да могат да се подредят плътно по него, от единия до другия отвор:
Изображение
2. Промушете иглата и през втория отвор на акрилното мънисто:
Изображение
3. Стегнете, така че мънистата да се подредят плътно по стената на акрилното мънисто. Ако е необходимо, увеличете или намалете броя им:
Изображение
4. Повторете това действие няколко пъти, за да обрамчите акрилното мънисто с мъниста-зрънца:
Изображение
5. Имайте предвид, че след като обрамчите мънистото с няколко наниза, ще трябва да намалите броя на мънистата-зрънца, които нанизвате на иглата за да можете да опаковате плътно мънистото. Може да се наложи да намалявате броя на няколко пътиза да "опаковате" плътно мънистото:
Изображение
6. Когато сте готови, акрилното мънисто е почти невидимо под плътно намотаните нанизи:
Изображение
7. Нанижете на корда заедно с други мъниста или промушете бижутерийно телче за да оформите самостоятелен елемент. Можете да окачите висулка или талисман в едното уше на телчето.
Изображение
:idea:
Можете да използвате цветно акрилно/дървено мънисто и вместо да го опаковате плътно, да намотаете само няколко наниза мъниста-зрънца в контрастен цвят за да си направите мънисто-таралежче:
Изображение
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Направи си сам - Плетени тръбички от мъниста

Мнениеот Irina » 15 Ное 2010 02:36

Плетените тръбички са много лесни и ефектни. Могат да бъдат направени в различни размери и да се използват като елементи за иработката на гривни, гердани, обици... Тези, които ще ви покажа са със спираловидна шарка, но могат да се направят в различни варианти. За изработката им са необходими 2 (може и повече) цвята мъниста-зрънца, аз използвам р-р 11, нишка и игла за плетене, както и капачета и разделители за мъниста за декорация (по желание). Плетката е пейот с нечетен брой мъниста, няма да се спирам на нея в големи подробности, схеми и обяснения можете да намерите в Ателието: http://www.marabu.bg/page.php?PageID=91
Да започваме!
1. Завържете по-голямо мънисто или талисманче на свободния край на конеца за да не се измъкват мънистата. Нанижете мъниста в два цвята - А и Б - в следния ред: А-ББ-АА-ББ-АА-ББ. При мен А е искрящо черно, а Б галванизирано мораво.
Изображение
2. Нанижете едно мънисто от цвят А на иглата и я промушете през второто мънисто от цвят Б:
Изображение
3. Нанижете мънисто от цвят Б на иглата и я промушете през второто мънисто от цвят А (четвърто от всички):
Изображение
Продължете до края на реда, като редувате цвета на допълнителното мънисто и нанизвате през едно от основните, за да се получи стълбичка (пейот).
4. Когато стигнете до края на реда, нанижете мънисто в противоположния цвят на най-долното (аз нанизвам мораво, понеже най-долното е черно). За да започнете нов ред, променете посоката на плетката като промушите иглата през последното мънисто, което добавихте (мораво):
Изображение
5. Продължете реда в новата посока по същия начин, като редувате цвета на мънистата, които добавяте. Когато свършите реда, отново обърнете посоката:
Изображение
6. Диагоналните райета ще започнат да се оформят след първите 2-3 реда, тогава ще ви бъде и по-лесно да се ориентирате в цветовете. Мънистата в двата края (ръба) на плетката трябва да се редуват А-Б-А-Б... :!: От едната страна на плетката, когато сменяте посоката за да започнете нов ред ще се наложи да нанизвате две последователни мъниста в един цвят, за да запазите редуването на цветовете по краищата (ръбчетата).
Изображение
7. Когато прецените, че изплетеното квадратче е достатъчно широко, можете да преминете към свързването на плетката в тръбичка. За да успеете да я свържете обаче, трябва последния ви изплетен ред да отвежда конеца в ъгъла, срещуположен на свободния край (този, на който завързахме талисманчето):
Изображение
8. Промушете иглата през мънистото в съседния ъгъл:
Изображение
9. А после през второто мънисто на отсрешната страна - все едно нанизвате връзка на обувка:
Изображение
10. И пак през следващото мънисто от срещуположната страна:
Изображение
11. До самия край на плетката, където се срещат и двата края на конеца. Направете възелче, и след това промушете и двата края на конеца през няколко последователни мъниста навътре в плетката преди да отрежете. Така от една страна се укрепва плетката, а от друга - и да се развърже възела, трудно ще се разплете.
Изображение
12. Можете да нанижете на корда или тел в комбинация с други мъниста или да промушите телче с нанизани капачета/разделители:
Изображение
:!:
Можете да използвате сходни цветове, да добавите още една двойка мъниста където е необходимо в първоначалния наниз и да направите ефектна преливка на цветовете.
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22


Назад към Мъниста от мъниста

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron