Ах, този Фотошоп!

Тук ще намерите много полезна информация и ценни съвети за фотографията на бижута в домашни условия.

Ах, този Фотошоп!

Мнениеот Irina » 01 Дек 2010 18:21

В тази искам да споделя с вас някои полезни фотошоп хитринки, които да ви помогнат да подобрите вида на снимките на своите бижута и да защитите авторските си права. Ще се опитам да обърна внимание и на други видове софтуер за обработване на фотографии, така че всякакъв опит по темата е добре дошъл!
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Размерът има значение - промяна на р-р на снимки с Фотошоп

Мнениеот Irina » 27 Яну 2011 01:28

Предварително правя уговорката, че може да има някои различия при реда и точните заглавия на командите в различните версии на Фотошоп. Снимките на екрана по-долу са правени с версия CS4.
Специално за промяната на размер на снимки (за да могат да бъдат качени в интернет или изпратени по и-мейл, например) можете да използвате и някоя по-лека програмка - ще ви покажа и такива и не ви е необходим Фотошоп. Ако така или иначе имате достъп до софтуера обаче, ето как да го използвате за да промените р-ра на снимките си:
1. Отваряне на изображението във Фотошоп - оградените с лилаво цифри горе и долу показват процента на увеличение - в случая снимката е намалена до 25% от реалния си размер за да се вмести в прозореца на програмата.
Изображение
Можете да промените увеличението като напишете друга цифра в бялото прозорче с 25% долу на екрана.
2. От сивата лента в горната част изберете командата Image а от падащото меню - опцията Image Size:
Изображение
По принцип същия ефект би трябвало да има и натискането на трите клавиша Ctrl, Alt и буква I едновременно.
3. Отваря се следния диалогов прозорец:
Изображение
Оттук - двете полета Width (ширина) и Height (височина) ще променим размера на нашата снимка. Трябва да обърнете внимание на няколко неща - оградени са в лилави кръгчета. В малкото кръгче е цифрата 72. Това е резолюцията (разделителна способност) на снимката, от нея зависи детайлността на изображението. Стандартната стойност за екран е 72 пиксела на квадратен инч, така че ако разделителната способност на вашата снимка е по-висока (т.е. ако числото е по-голямо - това зависи от настройките и възможностите на фотоапарата ви), просто въведете 72 в кутийката - така ще намалите и теглото (р-ра) на файла си.
Освен това, трябва да имате (или съответно - да поставите като кликнете с мишката) отметка в кутийката Constrain Proportions - Запази пропорциите (по-голямото кръгче), за да се промени размера на снимката пропорционално и изображението да не се деформира.
4. За да променим р-ра въвеждаме нови стойности в белите полета Width (ширина) и Height (височина). Уверете се, че работите в пиксели (във втората бяла кутийка трябва да пише pixels - избира се от стрелката). Аз използвам размери 800 на 600 пиксела, защото това е максималният размер който може да бъде качен в галериите на нашия форум. Снимка с размери 800х600 пиксела и разделителна способност 72 пиксела/инч обикновено се вмества и в ограничението за теглото на файла на галериите.
Изображение
5. Промените се осъществяват с натискането на бутона ОК. Ще видите съвсем малка снимка, тъй като все още увеличението е 25%. Можете да го промените като напишете друга цифра в бялото прозорче с 25% долу на екрана, например 100 за да видите снимката в реален размер.
Изображение
Не забравяйте да съхраните промените с File и след това Save ;)
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Размерът има значение - Microsoft Office Picture Manager

Мнениеот Irina » 27 Яну 2011 01:50

Picture Manager е част от офис-пакета на Майкрософт, не разполага с кой знае какви възможности, но с него лесно и бързо можете да промените размера на снимките си. Англичаните казват "Лесно като 1, 2, 3" и наистина е така :)
1. След като отворите изображението в програмата (кликвате върху файла с десния бутон и от менюто Open with - Отвори с... Microsoft Office Picture Manager) избирате командата Picture и опцията Resize от падащото меню:
Изображение
2. В дясната част на екрана се отваря прозорец с различни варианти за избор. Голямо удобство са предварително зададените размери, които само избирате от падащо меню:
Изображение
Аз отново съм избрала 800х600 пиксела, след което натиснах бутона ОК :)
3. Записваме файла от иконката с дискета и качваме новите си попълнения в галериите на Marabu.bg ;)
Изображение
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Размерът има значение - промяна на р-р на снимки с Пикник

Мнениеот Irina » 27 Яну 2011 02:11

Picnik е безплатно он-лайн приложение за обработка на снимки. Наистина. Част е от плана на Гугъл да завладее света :D и е шарено, лесно за употреба, удобно и напълно безплатно :) Работи он-лайн и няма нужда да го инсталирате на компютъра си. Освен за намаляване на размера на снимки става и за базов (и то доста приличен фото ретуш) и предлага възможност за автоматично споделяне в основните социални мрежи. Е, все още няма опция да качите снимките си директно от пикник в галериите на Марабу, но да се надяваме, че някой ден и това ще стане ;)
1. За начало отваряме интернет страницата http://www.picnik.com/ и натискаме бутона Get started now! (Започнете сега!). За да обработите снимката си, трябва да я качите на сайта чрез бутона Upload a photo (Качи снимка) от следващия екран:
Изображение
2. Отваря се стандартно Уиндоус-меню, от което да изберете файла си:
Изображение
3. Когато файла е качен, Picnik автоматично го отваря в раздела за редактиране. Трябва да кликнете на бутона Resize (Промени размера), оградила съм го с лилаво кръгче:
Изображение
4. Принципът е същия като при Фотошоп - въвеждаме желаните размери в бялата кутийка. Обърнете внимание на отметката на опцията Keep proportions (Запази пропорциите) - тя е важна за да не се деформира снимката ви.
Изображение
5. Отново въвеждам 800х600 пиксела - Picnik няма нищо против :)
Изображение
Не забравяйте бутона ОК, който регистрира промените!
6. За да запишете промените, трябва да се преместите на раздела Save & Share. Там можете да промените заглавието и вида на файла и с бутона Save photo (Запази снимка) да го запишете на избрано място на компютъра си.
Изображение
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Как да изрежем снимка в определен размер?

Мнениеот Irina » 25 Мар 2011 23:17

Фотошоп разполага със специален инструмент за изрязване (кропване на снимки). С негова помощ можем да изрежем излишни или издайнически детайли от снимката си, като едновременно оразмерим снимката така, че да отговаря на целите ни (например за качване в галериите на Marabu.bg ;)
1. За целта отваряме снимката във Фотошоп (на мен ми е най лесно с десен на мишката върху файла и Open with > Adobe Photoshop)
2. В ляво на екрана е разположена лентата с инструменти. Инструментът за рязане прилича на два пресечени прави ъгъла (на снимката е ограден в лилаво кръгче). Имайте предвид, че ако последно сте използвали някое от ножчетата, които се намират на същото меню, ще видите съответното ножче, а не инструмента за рязане в лентата. Когато натиснете с мишката върху съответния инструмент обаче ще се покаже цялото меню (както на снимката).
Изображение
3. Когато изберете инструмента за рязане, трябва да зададете предварително размера, който искате да получите като краен резултат. Има специални прозорчета за това (за ширина и височина на снимката) - на лентата с инструменти над заглавието на файла (в лилавия овал на снимката)
Изображение
Важно - размерът се задава в сантиметри. Еквивалентът на 800х600 пиксела при стандартна резолюция за екран 72 dpi e 28,22х21,17 сантиметра. Ако ви е необходим друг размер в пиксели, мможете да изчислите еквивалента му в сантиметри с помощта на ето този он-лайн калкулатор http://www.translatorscafe.com/cafe/units-converter/typography/calculator/pixel-(X)-to-centimeter-%5Bcm%5D/. Имайте предвид, че калкулатора работи при стандартна екранна резолюция 72 dpi.
4. Щракнете с мишката върху снимката и влачете за да изберете тази част от нея, която искате да запазите. Ще се получи правоъгълна рамка, а тази част от снимката, която се намира извън рамката ще потъмнее. Имайте предвид, че размерите на рамката са пропорционални на размерите, които сте задали, т.е. движението им не е напълно свободно. Можете да пуснете мишката и отново да "издърпате" някой от краищата на рамката, за да нагласите максимално тоно избрания сегмент от снимката. Когато сте готови с избора си, изберете някой друг инструмент от лентата, например стрелката за избор най-горе и ще видите диалогов прозорец като на снимката по-долу. Фотошоп ви пита дали дали искате да изрежете снимката (Crop), да се откажете (Cancel - връщате се при рамката и можете да направите още промени по селекцията си) или да се откажете от рязането изобщо (Don't crop).
Изображение
И готово!
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22

Re: Ах, този Фотошоп!

Мнениеот Irina » 18 Сеп 2011 22:41

Има различни варианти за 'избелване' на сивкавия фон, който се получава ако бижутата ви са по-слабо осветени на снимките - от изтриване на фона до регулиране на яркостта и цветността на снимката. Целта на белия фон е да позволи на бижутата ви да изпъкнат, но той разбира се съвсем не е задължителен. Ако все пак предпочитате да снимате бижутата си на бял фон, ето моя любим метод за постигане на блестящо, снежно бяло - чрез опцията за заместване на цвят.
Използвам Фотошоп CS4. Може да има разлики при по-стари/ по-нови версии на програмата. Имайте предвид, че ако досега не сте използвали Фотошоп или поне друго графично приложение, било то само за промяна на размера на снимки, най-вероятно ще се затрудните - но с търпение и старание ще се справите с тази задачка :)
1. Отворете снимката във Фотошоп с File > Open от менюто на програмата или с десен бутон върху самата снимка и Open with > Adobe Photoshop.
2. Използвайте инструмента за селекция Magic Wand (Вълшебна пръчица) - вижте червеното кръгче в дясната вертикална лента на снимката. Изберете опцията New selection - първото бутонче от опциите на инструмента (голямата червена елипса на хоризонталната лента на снимката). обърнете специално внимание на следващата опция - Tolerance (със стойност 20 на снимката), защото ще ви бъде необходима отново по-късно. От тази стойност зависи чувствителността на инструмента към разликите в тоновете на цвета - при по-малко число, вълшебната пръчица ще селектира по-малки сегменти и ще ви позволява по-прецизна работа. За обща селекция използвах 20, но тази стойност може да варира в зависимост от качеството на снимката ви - експериментирайте! Целта е да обхванете колкото се може по-голяма част от фона (обърнете внимание на пунктираната линия около розите и сенките им - това е вариант, близък до идеалния :) Селекцията (избраната част от снимката) е оградена с пунктир.
Изображение
3. След като изберете колкото се може по-голяма част от фона на снимката с Вълшебната пръчица, отидете на меню Image и изберете Adjustments от първото падащо меню и Replace Color от второто (в синьо на снимката).
Изображение
4.Отваря се прозорец, в който можете да зададете своите настройки за заместването на определен цвят от снимката. На първо време трябва да обърнете внимание на 2 неща - бутончетата с капкомери, съответно за избор на цвят (в кръгчето), добавяне на цвят и изваждане на цвят и плъзгача под бутоните Fuzziness (може да се задава и числова стойност - цифрата 200 във второто кръгче). С първото бутонче с капкомер избираме цвета, който ще заместим - щракнете на бутончето за да го 'вземете', а след това и на произволно място върху сивия фон, за да изберете цвета. Ако сега се чудите защо беше необходимо да избираме фона с вълшебната пръчица, след като така или иначе можем да си изберем цвят имайте предвид, че ако не бяхме ограничили избора върху фона, част от сивото на металните листенца също щеше да попадне в обхвата на капкомера.
Изображение
Плъзгача Fuzziness пък определя чистотата на цвета, който избирате - опитайте да го раздвижите/да въведете различни числа и наблюдавайте умалената черно-бяла снимка - колкото по-малко е числото, толкова по-малки части от снимката възприема програмата като избран цвят за заместване (стават бели) и обратно. Можете да сравните стойности 10 и 100 на следващата снимка. Аз използвах максималната стойност - 200.
Изображение
5. След като настроите цвета за заместване, обърнете внимание и на останалите плъзгачи: Hue (Нюанс) , Saturation (Наситеност) и Lightness (Светлост). При различните положения на плъзгачите се получават различни цветове. Можете да изберете цвят и като кликнете върху квадратчето с надпис Result - ще се отвори допълнителен прозорец, в който можете да изберете цвят от палитра. За да получите бял цвят е достатъчно да преместите плъзгача Lightness до край (червената стрелка на снимката) и да натиснете бутона ОК.
Изображение
6. Би трябвало по-голямата част от фона на снимката ви да стане бял - при идеалния вариант (ако първоначалния сив фон на снимката ви е равномеренн - това вече зависи от самата снимка), ще останат само сенките на предметите, т.е. отделни участъци около самите бижута. Тях ще 'избелите' по същия начин, с тази разлика, че ще трябва да си поиграете малко повече с Вълшебната пръчица за да селектирате точните участъци. Не се стремете да го направите наведнъж селектирайте и избелвайте отделни участъци, а като променяте стойносста в прозорчето Tolerance на Вълшебната пръчица ще регулирате и чувствителността и за максимално прецизен избор. Имайте предвид, че сенките се състоят от няколко тона сиво, така че най-лесно ще ви бъде да ги отстраните един по един, както е показано на снимката по-долу. Освен това освен да я заличите напълно, можете само леко да намалите и изсветлите сянката - така бижуто ще има максимално естествен вид.
Изображение
7. Използвайте гумичката (намира се малко по-надолу от Вълшебната пръчица във вертикалната лента с инструменти) за да изчистите последните точици и петънца по белия фон и - готово!
Изображение
Имайте предвид, че освен да я заличите напълно, можете леко да намалите и изсветлите сянката - така снимката ще има максимално естествен вид.
Аватар
Irina
 
Мнения: 222
Снимки: 64
Регистриран на: 07 Юли 2010 20:22


Назад към Кажете 'Зе-е-л-е-е'!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron